Home Muškarac Ovo je pet grešaka koje činimo u vezi: Stani dok ne bude...

Ovo je pet grešaka koje činimo u vezi: Stani dok ne bude kasno!

357
0
SHARE

Svako u vezi greši, ali ovo su greške koje najčešće dovode do raskida.

Greška #1: Očekujemo savršenstvo

Činjenica je da svi imamo romantičnu sliku savršenog partnera u našim umovima – za ovo se lako mogu okriviti Holivud filmovi. Savršen početak, savršen prvi sastanak, savršen poljubac – i savršen život sa savršenim partnerom. Nažalost, stvarnost nije takva – svi imamo sopstvene greške sa kojima moramo naučiti da živimo.

Na početku novog odnosa, verovatno ste primetili da je Vaš partner zaista savršen – bićete zaslepljeni hemijskom reakcijom zvanom „zaljubljenost“. Ali ona brzo iščezne, najkasnije nakon nekoliko godina, i zatim ćete shvatiti da Vaš savršeni partner ima grešaka.
I šta sada?

loading...

Odluka je u potpunosti Vaša. Možete se suočiti sa nedostacima svog partnera i Vaše veze i prihvatiti ih kao neizbežne. Ili možete ići u lov na novog i savršenog partnera – ali budite svesni da će biti zaista teško pronaći jednog koji je u potpunosti bez mane, jednostavno jer takav partner ne postoji na ovom svetu..

Greška #2: Pravljenje kompromisa

Da li ste do sada bili sigurni da je pravljenje kompromisa obavezno u svakoj vezi? To je istina, do neke mere – ali ako jedan od partnera uvek dobije ono što želi dok drugi mora da se prilagođava, onda takva veza ne može dugo da opstane.

Mi, naravno, ne možemo imati sve što želimo u životu – ali to je u ljudskoj prirodi da hoćemo da ispunimo što više želja. Ako je Vaša veza označena prilagođavanjem i borbom da postignete sopstvene ciljeve, eventualno ćete umoriti i videti svog partnera kao suparnika.

Ima li rešenja?

Nađite partnera sa sličnim pogledima – ovim putem ćete lakše doći do zajedničkih rešenja. A sa pitanjima oko kojih se jednostavno ne možete složiti? Umesto odlaska na izbor koji je najpogodniji za samo jedno od Vas dvoje, pronađite rešenje sa kojim ćete oboje biti zadovoljni.

Greška #3: Nedovoljno vremena za sebe

Kada ne provodite dovoljno vremena sa svojim partnerom, obično dolazi stvaranja distance između Vas – ali provođenje previše vremena zajedno takođe nije dobro za Vašu vezu na duge staze. Eventualno ćete dosaditi jedno drugome, i makar jedno od Vas dvoje će se početi osećati zarobljeno.

Zadržite sopstvene živote

Iako ste par, važno je da zadržite sopstvene živote, sopstvene interese, hobije i prijatelje. Provođenje vremena odvojeno neće načiniti Vašu vezu slabijom, naprotiv – na duge staze, ojačaće Vašu vezu.

Ako ste oboje sposobni da funkcionišete kao pojedina osoba, to će Vam pomoći da održite vezu svežom svakog dana. Uverite se da provodite makar par sati dnevno odvojeno – zatim se nađite i pričajte o tome šta ste radili.

Greška #4: Izreći nešto bez razmišljanja

Svaki par se posvađa s vremena na vreme – ako se to Vama još nije dogodilo, onda nešto zaista nije u redu sa Vašom vezom. Drugi parovi imaju drugačije načine raspravljanja: neki su u potpunosti mirni i kažu sve što ih muči bez dizanja glasa, dok drugi ne mogu da se raspravljaju bez vrištanja ili lupanja vratima.

Bez obzira kako se raspravljate, ne smete govoriti nešto bez prethodnog razmišljanja. Stvar je u izjavama koje izražavate u besu i strasti – obično nisu istinite niti poštene. Možete se izviniti za takve izjave nakon svađe – ali jednom kada izjavite nešto, to ne možete poništiti.

Vodite računa da ne kažete nešto što ne mislite:

Da li je izjava istinita ili ne?
Da li će rešiti problem o kojem raspravljate?
Da li je Vaša jedina namera da povredite partnera?

Nekoliko minuta uzimanja tih stvari u obzir Vam može pomoći da sprečite ozbiljne posledice.

Greška #5: Promena partnera

Svi znamo da je to greška – ali pre ili kasnije svi završimo u iskušenju da to pokušamo. Promena partnera je nešto što je strogo zabranjeno u vezi – ako ne volite svog partnera takvog kakav je, bolje je da pronađete nekog drugog.

Ali to ne znači da ne trebate podstaći svog partnera da izvrši neke promene.

Ako Vaš partner želi da pronađe bolji posao, ta odluka je vrlo pozitivna, što je razlog zašto je dobro podržati je.
Podržaćete, naravno, svog partnera ako želi da smrša. Važno je da dozvolite svom partneru da odluči da li želi da promeni neke stvari ili ne.

Prihvatite njega/nju sa svim greškama

Sledeći put kada se uhvatite u pokušaju da promenite neke osobine koje Vam se ne sviđaju, morate se zaustaviti. Možda izgleda kao da činite uslugu partneru, ali to stvarno nije istina. Vaš partner je sasvim svestan svojih grešaka, što je razlog zašto mu ne treba još jedan podsetnik. Na duge staze, biće mnogo bolje za Vašu vezu ako prihvatite sve mane – koje obavezno i ne moraju biti mane – naviknite se na njih i umesto toga, uživajte u vremenu provedenom zajedno.