Home Vesti Bolje grom da ga je udario: Evo šta se desilo čoveku koji...

Bolje grom da ga je udario: Evo šta se desilo čoveku koji je pojeo naljuću papriku na svetu

284
0
SHARE
Pixabay

Muškarac (34) koji je na takmičenju u jedenju ljutih papričica u Njujorku pojeo najljuću čili papričicu na svetu završio je u bolnici nakon što je trpeo nesnosne glavobolje koje su bile, kako je kazao, poput snažnih udara groma.

Zanimljivo, bolne glavobolje pojavile su se tek nakon nekoliko dana od takmičenja.

Njegovo iskustvo objavljeno je u naučnom časopisu ‘BMJ Case Reports’ kao prvi slučaj takvih glavobolja uzrokovanim čilli papričicama, javlja BBC.

Doktor koji je nadgledao celi slučaj upozorio je sve koji konzumiraju čili papričice, a osete snažne glavobolje da odmah potraže medicinsku pomoć.

loading...

“Grmljavinske” glavobolje uzrokuje naglo sužavanje krvnih žila koje dovode krv u mozak. Muškarac je uz glavobolje, nekoliko dana trpeo i snažan bol u vratu. Glavobolje su dolazile na udare i trajale bi svega nekoliko sekundi. Međutim, bol je bila toliko jaka da je morao da ode u bolnicu gde su ga testirali za razne neurološke poremećaje, ali svi su rezultati bili negativni. CT je pokazao da mu se nekoliko arterija u mozgu “stislo”.

Srećom, nakon nekoliko dana simptomi su nestali sami od sebe. Nakon pet nedeljaa novi rendgen je pokazao da su se arterije vratile na svoju normalnu veličinu.

Dr. Kulotungan Gunasekaran iz bolnice Henry Ford u Detroitu, koji je napisao izveštaj, kazao je da ljudi moraju biti svesni opasnosti od konzumiranja čili papričica.

– Naš savet nije da se te papričice ne jedu, već preporučujemo ljudima da budu na oprezu, a ako osete ovakve simptome, posebno snažne glavobolje, trebalo bi odmah da potraže medicinsku pomoć – kazao je doktor.

(Izvor: Republika)